Våren titter frem og med det kommer også bilsportsesongen i gang for fullt. Førstkommende helg kjøres årets NM i bakkeløp ved Bob- og akebanen i Hunderfossen nord for Lillehammer. 

 

Normalt kjøres det fort nedover i bob- og akebanen, men når norges beste førere i bakkeløp med biler skal kåres, kjøres det i motbakke inntil bob- og akebanen. 1.145 meter grusvei med en høydeforskjell på 101 meter skal førerne i de forskjellige NM-klassene konkurrere i. 

Det er fem forskjellige klasser som har NM-status i bakkeløp. Det er tre supernasjonal-klasser (inntil 1600 ccm, inntil 2400 ccm og over 24000 ccm motorvolum, en klasse for tohjulsdrevne rallybiler, og en klasse for firehjulsdrevne biler.

 

Arnt Gustav Olsen stiller med sin Ford Fiesta R5

 

 

I supernasjonal inntil 1600 ccm er det 15 førere påmeldt. Her vil det bli hard kamp om NM-medaljene blant flere sultne deltagere. Martin Kjær i Opel Corsa fra NMK Grenland må finne seg i å ha et lite favorittstempel etter en meget god sesong og NM-tittel i rallycross i denne klassen i fjor. Blant favorittene er også Svein G. Nielsen fra KAK i Peugeot 106 Maxi, Asgeir Taraldsen fra NMK Melhus i Renault Clio og Per Magne Svardal fra NMK Konsmo i Peugeot 206.

 

Også i supernasjonal til og med 2400 ccm er det åpent i kampen om topplasseringer. Fjorårets bronsevinner i klassen, Kenneth Hansen fra KNA Varna stiller med sin Volvo S40. Han får konkurranse fra 15 andre skarpskodde førere.

 

I supernasjonal over 2400 ccm stiller tittelforsvarer Kim Åvar Meland fra NMK Konsmo i sin BMW M3. Fjorårets sølvvinner i klassen, Hans Jøran Østreng fra NMK Trøgstad stiller også på Hunderfossen i sin BMW. Fjorårets norgesmester i klassen inntil 2400 ccm, Robin Slåttekjær, har tatt steget opp en klasse, og også han kjører i år en BMW M3.

 

 

I klassen for tohjulsdrevne rallybiler stiller fjorårets mester Lars Morten Berntsen fra NMK Hadeland i spissen for ikke mindre enn 29 deltagere. Med sin Opel Kadett har han til hensikt å forsvare tittelen. Men kampen blir nok hard. Blant annet fra Tom Kristian Lien, norgesmester i klassen fra 2017 og sølvvinner i fjor. NMK Modum & Sigdal-føreren kjører en VW Golf.  Fjorårets bronsevinner, Jarle Lippert fra Asker og Bærum Motorsport, stiller også i år med en BMW M3 i klassen for rallybiler.  De tre medaljevinnerne fra i fjor utfordres av blant andre Anders Kjær fra NMK Larvik i VW Golf, Olav Fredriksen fra NMK Modum & Sigdal i en Volvo 240 og Erik Svartås fra KNA Varna i Volvo 242.

 

Tom K Lien. Foto: Preben Berg

 

 

I klassen for de firehjulsdrevne bilene stiller fjorårets mester, Anders Grøndal fra Asker og Bærum Motorsport i sin Ford Fiesta R5 for å forsvare tittelen. Totalt har Grøndal 14 NM-titler i bakkeløp og rally, og kjører altså for sitt 15. gull i karrieren til helgen.  Arnt Gustav Olsen fra Asker og Bærum Motorsport, som tok NM-sølv i fjor, stiller også i sin Ford Fiesta R5. Disse utfordres blant annet av Kenneth Johnsrød fra Asker og Bærum Motorsport som også stiller i en Ford Fiesta R5 i Hunderfossen. Magne Gjervan fra Hell Motorsport, er også i en utfordrer med sin Ford Fiesta Supercar. Totalt er det 14 deltagere i klassen for de firehjulsdrevne bilene.

 

Første NM-runde kjøres lørdag og den andre kjøres på søndag. Det kjøres tre omganger i hvert av løpene og bestetiden til hver deltager oppnådd i en av de omgangene er avgjørende for plasseringen i klassen.  Det gis poeng etter samme skala i begge løp, og den som oppnår høyest poengsum i sin klasse er norgesmester.

 

Kilde: Pressemelding

www.norsk-rally.com / Preben Berg, Ragnar Engen, Per Broen og Tommy Holt