Vi har takket være Torstein Øiseth og KNA Kongsvinger fått tak i noen historiske dokument fra tiden med rallystopp i Norge. Vi ser først litt kort på hva som skjedde med rally i Norge på begynnelsen av 70 tallet.

Årsaken til at begret rant over og vi fikk rallystoppen Norge var en ulykke i Rally Norge i 1970  En utøver dro volsomt av veien i forbindelse med målgang, Utøveren traff forøvrig den første Honaen som ble importert til Norge, bremsestrekkningen etter mål var så kort at det var problemer med å få stanset bilene før tidskontrollen, etter denne ulykken ble det rallystopp i Norge.
Den strekningen som ulykken skjedde på var også TV etappe. Kameraene fulgte ikke utøveren da han dro av, men en tabloid avis blåste opp saken i påfølgende mandagsavis med overskriften "Her er bildene tv`n ikke viste". Deretter ble det nedsatt en komitè som skulle vurdere rallysportens fremtid i Norge, den komiteèn hadde en positiv holdning til rallysporten og mente at den ikke måtte forbys. Rallysporten ble deretter ilagt så strenge restriksjoner av Samferdselsminister Reiulf Steen, han mente at om det skulle kjøres rally i Norge skulle det være så strengt vakthold at det ble tekniskt umulig å arrangere rally i Norge.

Rallystoppen varte fra Farris Vinter Rally i Larvik Januar 1971 frem til 1984.
NMK Larvik søkte før årskiftet 1970 og fikk invilget sin søknad, derfor ble det det siste rallyet som ble kjørt før rallystoppen. Løpet ble vunnet av Erik Aaby  1 sekund føre John Haugland.
Da det ble tilatt å kjøre rally igjen i Norge var det forløperen til Østfoldrally som var først ut, det løpet ble kjørt høsten 1984.

I mellomtiden ble det arrangert "bakkeløp" for rallybiler blant annet på Dokka og i Sandefjord, disse "bakkeløpene" ble kjørt på kveldstid ,men disse løpene var egentlig kamuflerte rallys.

Etter iherdig lobbyvirksomhet i stortinget kom rally i gang igjen på høsten 1984.
I starten var det kun godkjent med pigger som var godkjente av veimyndighetene.
det er fra denne tiden ordtaket "husmorpigg" dukket opp.
Det ble tøyd med dette da reglene presiserte at overhenget på piggene skulle være 1,2 mm på et nytt dekk ,før det er tatt i bruk, så her var det tilatt med kreativ tenking for når dekkene var montert på bilen og bilen sto på hjulene var i prinsipp dekkene brukte og da var det om å gjøre å få de piggene så langt ut som mulig. etter en periode ble det tilatt med 100 ekstra pigger (opp til 210 pigger pr. dekk). Etter dette ble det tilatt med pigger som veide 2,5 Gr, men med fri lengde. Dermed måtte Bilsport Forbundet kjøpe seg ny brevvekt. Disse piggene ble kalt Norskepiggen. Ca 1990 ble det en tilnærming til de andre Skandinaviske landene og dermed kom rallypiggene tilbake til Norge.

I perioden med rallystopp ble det arrangert noen få prøverallyer og et av disse var Rally Finnskog 1982. Vi har med hjelp fra Torstein Øiseth og KNA Kongsvinger fått tak i historiske dokument fra 1982. På Lørdag kan du lese søknaden fra KNA Kongsvinger til Kongsvinger Politikammer, men det er mere spennende på gang, vi har også tileggsreglene og om du følger med så blir det flere historiske øyeblikk her på norsk-rally.com.

Sitter du på historiske norske rally dokumenter er vi intresert i å komme i kontakt med deg.
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Takk til:

Erik Aaby,Torstein Øiseth og KNA Kongsvinger

Et lite klipp fra søknaden:

Vår hovedtanke med dette løpet er å holde det utenfor all omtale på forhånd, så langt råd er. Vi greier naturligvis ikke å hindre publikum å komme inn i omerådet, men som vårt løpsopplegg viser, blir det i hvertfall problematisk på denne årstiden.
Resten kan du lese Lørdag etter 12:00


www.norsk-rally.com / Preben Berg, Ragnar Engen, Per Broen og Tommy Holt