Hovedmeny


Notice: Only variables should be assigned by reference in /home/norsksvb/public_html/components/com_mad4joomla/router.php on line 41

Annonse

Annonse

Annonse

Sist helg var det duket for årets første sommer rally Rally Sørland som kjøres på grus underlag, (noe man kanskje ikke skulle tro etter den lange vinteren) og som i tillegg er Snartemo sin hjemmebane.

 

Det skulle kjøres hele 140 km med fartsetapper på Norges mest krevende rallyveier, i løpet av fredag kveld og lørdag. Det hele startet allerede 06.00 fredag morgen, med gjennomkjøring og noteproduksjon. Så det skulle komme til å bli en lang og krevende dag og helg.

 

Løpet som hadde sin base i og rundt Mandal, startet med 3 meget krevende etapper fredag kveld. Første bil startet fra torvet kl 19.00 for å begi seg ut på etappene som var lokalisert rundt Søgne.

 

 

AutoMester Team Snartemo Rallysport hadde noter produsert til løpet i 2012 (som var nesten identisk med årets løp), slik at gjennomkjøringen gikk noe raskere en normalt denne gangen. Det er vel heller ikke til å skule bak en stol at fører Søren Snartemo er litt kjent i området, noe som også gjorde det hele litt mere avslappende. Det ble dermed tid til en liten pause før selve Rallyet startet.

 

Strategien for fredagens etapper var å prøve å rive til oss noe sekunder slik at vi hadde litt å gå på til lørdagens etapper. Så for å komme skikkelig i gang fra start, ble det denne gangen besluttet at Snartemo måtte innta en box Red Bull allerede før start (noe vi normalt pleier å vente med til down perioden kommer). Dette skulle vise seg å være et godt trekk, for når første fartsetappe (SS1) startet, var vi relativt klare for å komme igang med løpet.

 

SS1 som var løpets korteste etappe på kun 3.5 km ble gjennomført uten noen form for dramatikk og på en helt grei tid. Klokken viste 2 tid i klassen kun 2 tideler bak Jan Egil Halland (som leder NM så langt). Dette var vi meget godt fornøyd med, da vi normalt pleier å trenge en etappe for å komme skikkelig i gang.

 

SS2 (12,7 km) som vel må sies å være en av løpets mest krevende etapper, på meget trange og spektakulære sørlandsveier langs Søgnes skjærgård ble mere spennende. Her skulle første favoritt i Gruppe H (Jan Egil Halland, NM leder) få problemer og måtte bryte med havarert bakaksel. Teamet kjørte kontrollert inn til bestetid blandt 2wd nasjonalbilene, men kun 3 sekunder forran Tom Kristian Lien som også hadde bestemt seg for å være med i kampen om poengene denne helgen.

 

Foto: Benjamin A. Ward www.benjaminward.no

 

På kveldens siste etappe (SS3) bestemte vi oss for å ta i skikkelig for å prøve å rive til oss et lite forsprang. Snartemo hadde nå virkelig fått virkningen av Red Bull’en. For her gikk det unna. Vi klokket inn til 10 tid totalt og klart bestetid blandt 2wd nasjonalbilene. Lien som var nest beste nasjonalbil var hele 30,4 sekunder etter på denne etappen. Noe som gjorde at planen om ledelse til natteoppholdet var oppnådd.

 

Foto: EIKphotography

 

Det var nå klart for 45 min med service før bilene skulle parkeres for kvelden. Her ble det bekreftet at vi hadde gjort et riktig dekkvalg, slik at vi bestemmte oss for å fortsette lørdagens etapper på samme type dekk. Bilen ble gått over, dekk byttet og bensin ble fyllt.

 

Vel inne i parkeringshuset i Mandal sentrum, viste listene at vi hadde en komfortabel ledelse på hele 33,6 sekunder til Lien som var nærmest. I tillegg til dette var vi helt oppe på 6 plass totalt av 117 startende biler. Noe vi var godt fornøyd med da vi tok kvelden og noen velfortjente timer på øyet.

 

Lørdag morgen 09.30 var vi på plass utenfor parkeringshuset, klar for å ta fatt på de 7 siste fartsetappene. Det var nå det gjalt, og vi viste at alt kunne skje i et så langt løp. Det dukket opp problemer allerede før vi hadde fått hentet ut bilen. Arrangøren hadde rotet litt med startlistene for lørdagens etapper, slik at det ble litt mere hektisk en de fleste ønsket seg før vi endelig skulle komme igang med selve rally. Det var lagt opp til en kort service på morran, før det hele startet med løpets lengste fartsetappe på hele 31 km. Siden vi hadde gjort en god jobb kvelden før, ble det kun lagt ny strategi for lørdagen under dette service oppeholdet. Planen var å holde et høyt tempo inn til neste service, for så å se om vi fortsatt hadde et greit forsprang, og dermed kunne roe litt ned.

 

Det var klart for SS4 Solås (31,10 Km) som er en av favorittetappene våre under Rally Sørland, vi gledet oss sinnsykt til å få lov til å kjøre med gassen i bånn i mere en 15 minutter sammenhengende, på kanonfine sørlandsveier. Samtidig som det lå litt i bakhodet at denne etappen også hadde felte oss i 2012. Da gikk vi på en punktering som delte felgen og gjorde det umulig for oss å forsette løpet etter at forstillinga ble for mye skadet.

 

Vi hadde merket av denne plassen i notene (i oppoverbakke like etter start) slik at vi tok det litt rolig til vi var forbi her.  Etter dette ble tempoet øket betydelig og vi følte at vi hadde skikkelig flyt innover på etappen. Etter et raskt parti ca 6 km igjen av etappen, kom vi ned til etappens siste veidelet. Helt uten forvarsel, og uten en ulyd (i nedoverbakke) forsvinner plutselig fremfriften når vi legger inn 4 gear (ca 150 km/t). Gearkassa hadde takket for seg og både 3 og 4 gear var borte. Siden det gikk nedover og farten var relativt høy, tok det lang tid før vi mistet såpass fart at vi kunne legge inn 2 gear, som fortsatt var inntakt. Vi kom oss i mål på etappen, men måtte desverre innse at Rally Sørland nok en gang var over for vår del (på samme etappen som i 2012), noe som var utrolig surt, etter den gode kjøringen på fredag kveld, og denne starten på lørdagen.

 

Men slik er denne sporten (hard og brutal), så det er bare å legge dette bak seg, bytte hovedakslingen i gearkassa og komme sterkere tilbake i neste NM runde (Auskog Høland Rally 8. juni).

 

Foto: Arne-Ingar Stulen (Teamet har konstatert at Rally Sørland er over for denne gang)

 

Det eneste posetive for vår del denne helgen, var at de andre favorittene (som ligger før oss på NM lista) også slet med problemer og ikke tok med for mange poeng. Det er fortsatt 3 NM runder igjen og mange poeng å kjempe om. Slik at selv om det ser enda vanskligere ut nå en det gjorde før Rally Sørland, har vi ikke tenkt å gi opp enda. Vi satser på å reise kjerringa på Bjørkelangen tidlig i juni. For å se om det fortsatt er mulig å være med å kjempe om årets NM tittel. Vi klarte til slutt å ta seieren i fjor, da også med 2 brutte løp, slik at vi lever ennå i håpet om at det skal være mulig selv om avstanden opp til Halland som leder, fortsatt er 42 poeng. Det er fortsatt 90 poeng som skal deles ut i de tre siste løpene.

 

Hvis dere ønsker å høre og ikke minst se hvordan det ser ut inni bilen på spektakulære Rally Sørland veier, er det bare å klikke på linkene under å nyte:

 

http://youtu.be/kHLniHXOlvg

 

http://youtu.be/afrYItMluEw

 

http://youtu.be/Abg02JVHmnI

 

Vi håper samtidig at vi greide å glede publikum med spektakulær kjøring så lenge det varte.

 

AutoMester Team Snartemo Rallysport ønsker nok en gang å takke sponsorer og samarbeidspartnere som støtter oss gjennom årets NM sesong.

 

Følg oss gjerne på Facebook: http://www.facebook.com/pages/Team-Snartemo-Rallysport/393256644101760

 

Resultater fra NM følger dere her:

 

http://bilsport.no/uploads/poeng/Rally_NM_kl3_13.pdf

 

 

Kilde: pressemelding

 

Neste løp:

 

Aurskog-Høland Rally 08.06.2013 (NM)

 

Sørlandssprinten 22.06.2013

www.norsk-rally.com / Preben Berg, Ragnar Engen, Per Broen og Tommy Holt