Vi fikk en fin gjennomkjøring i heiene rundt Mandal lørdag i Rally Sørland. Resultatmessig ble vi nummer 3, men det var helt underordnet for oss ved denne anledningen. Det viktige var at Mads fikk sin debut på notelesing på sommerføre, og at vi fikk testet ut forskjellige løsninger på bilen.

Pressemelding fra Subaru Rally Team – Rally Sørland.

 

En kort info om løpet for vår del og generelt følger:

 

Om bilen:

Vi testet nytt oppsett på den mekaniske bakdiffen, som var en videreutvikling fra endringer vi gjorde i vinter, for å bli kvitt understyring ut av sving/på gass. Her er det små detaljer som gjør store forskjeller med bilen under forskjellige forhold og situasjoner. Vi ønsker en løs bakdiff, som gjør bilen smidig når vi er av gass. Men ikke så løs at den blir ustabil under innbremsing fra høy fart. Vi ønsker en hard diff når vi er på gass, slik at vi får mest mulig krefter ned i bakken under alle akselerasjoner. Men ikke så hard at den skaper understyring gjennom lange raske svinger og hårnåler. Og i tillegg har vi forskjellige ønsker for diffenes måte å jobbe på mellom glatte veier og veier med godt feste. Her er det som man skjønner mange faktorer som skal tas hensyn til. Vi fikk veldig gode tilbakemeldinger på den type føre vi hadde nå, med ekstremt glatte og våte veier. Men vi må teste videre for tørre veier og bedre feste ved en annen anledning. Henning Solberg har, som tidligere nevnt, hjulpet meg med å bygge om bakdiffen, og han hjelper meg videre med de endringer jeg ønsker for videre tester.

 

Vi testet også andre innstillinger på de datastyrte (aktive) fram- og senterdiffen. Og i tillegg prøvde vi forskjellige høyder på bilen. Her har jeg fått nyttige tips fra Petter Solberg, som velvillig har tipset  meg om ting han har kommet fram til på sine siste tester. Og han tester selvfølgelig ”10 ganger” så mye som jeg gjør, og den type info er derfor veldig nyttig for oss. Vi kjørte med forskjellige innstillinger på hver eneste prøve, og fant gode indikasjoner på at vi kan hente bedre egenskaper og tider ut av bilen ved å benytte oss av Petters tips.

 

Det eneste skår i gleden var at vi fikk et elektronisk problem med motorstyringen, og motoren  gikk over på et nødprogram. Det betyr at vi mister mye krefter. Hvor mye er vanskelig å si, men ut fra at bilen knapt orket å holde 6 giret annet enn i utforbakker, tipper jeg at vi manglet noe mellom 60 og 80 hester. Derfor fikk vi ikke prøvet endringene under ”fullt trøkk”. Jeg følte at vi manglet ”power” til å utnytte endringene fullt ut, og da får vi naturlig nok ikke det hele og fulle svar. Men jeg er veldig komfortabel med at vi gjennom løpet fant et meget bra oppsett som skal brukes utover i sesongen på våte og glatte veier, og som kan bygges videre på for også å finne et bedre oppsett når det er godt feste.    

 

Om samarbeidet mellom Mads og meg:

Som sagt var dette Mads debut på sommerføre. Forskjellene fra vinteren er mange: Det støyer mye mer fra underlaget fra grus og stein som smeller mot karosseriet, og da må man ”konsentrere bort” lydene. Det tas inn i notene mange flere opplysninger; om steiner i og utenfor veien, om grøfter, om kuttemuligheter og om mye annet rart, som man må vite om for å kjøre fortest mulig uten uhell. I tillegg går det litt fortere, samtidig med at føreren ikke har brøytekantene å støtte seg på, hvis det gjøres en liten feil fra kartleser eller fører. M.a.o. mange nye ting å forholde seg til.

 

Han besto debutene med glans, denne gang som i vinter. Han hadde riktignok litt problemer på de 2 første prøvene, hvor vi ikke fikk det til å stemme kommunikasjonsmessig, og jeg kjørte like mye på det jeg så som det jeg hørte. Dette er helt naturlig, delvis fordi det er mange nye ting. Men også fordi det er lett å bli overmodig etter å ha kommet seg veldig bra gjennom vinteren. Derfor undervurderte han nok de forskjellene som jeg fortalte om, og overgangen fra snø til grus ble større enn han hadde tenkt seg. Men etter at vi gikk gjennom hvilke feil som ble gjort, leste han bedre og bedre gjennom den 3. og 4. prøven, og på den avsluttende 5 prøven satt notene akkurat som i vinter. Vi skal kjøre mye sammen framover, og når vi kommer fram til neste NM-runde, skal det i hvert fall ikke stå på at noen  har bedre kommunikasjon i bilen enn vi har.

 

Vi snurret for øvrig i siste sving på den første prøven, ble stående feil vei og tapte mye på det. Det var, for å ha sagt det, ikke en kartleser feil, men en ren førerfeil.

 

Så skrev vi noter sammen for første gang. Det gikk veldig bra. Det skal vi også gjøre i Syd Svenske Rally. 20 mil sammen der på egne noter, og det å lage egne noter kommer til å sitte som et skudd for all framtid.

 

Om løpet:

Om løpet kan jeg si mye positivt om det sportslige:

 

Arrangøren hadde funnet fram meget utfordrende og krevende veier. At det regnet og var såpeglatt øket vanskelighetsgraden ytterligere. Det var alle avkjøringene et tydelig bevis på. Jeg spurte løypesjefen etter løpet og fikk bekreftet at alle var komme fra det uten skader. 

 

Arrangøren hadde organisert to gjennomkjøringer. Meget bra!! For det første; de fleste som ønsker å kjøre fort, mener at det er en ekstra sikkerhetsfaktor å få kjøre gjennom, enten for å lage egne noter, eller for å kontrollere arrangørens. Jeg vil påstå at det er vesentlig lettere å få eliten til å komme til løp utenfor NM når det er gjennomkjøring, p.g.a. trygghetsaspektet ved å kjøre gjennom. I hvert fall er det sånn for vår del. For det andre er det fin trening for alle team å justere arrangørens noter, alternativt å lage egne. For de som har ambisjoner om å hevde seg internasjonalt, er det en nødvendighet å kunne lage egne noter. Ved å tillate gjennomkjøring, vil derfor arrangøren bidra til å utvikle norske talenter, og det må i seg selv være inspirerende.

 

Alle prøvene gikk unna uten forsinkelser. Det er godt gjort av en (om ikke ny  så i hvert fall) revitalisert arrangør, i et så stort arrangement. Vi har opplevde langt mer erfarne arrangører som ikke har klart dette, uten at det har vært ulykker aller annen force majure som har vært årsaken. Akkurat denne delen er viktig, ikke bare fordi det er kjedelig for utøvere og funksjonærer å vente. Men det har også et aspekt overfor publikum; man innstiller seg på at prøven skal starte på ett gitt tidspunkt, og innfinner seg ute i løypa til den tid. Når det ikke skjer noe blir det kjedelig, og folk blir utålmodige. Utålmodig publikum har en tendens til å flytte på seg, og publikum i forflytning ute i veien er ingen ønskesituasjon for de første bilene, det vet jeg av erfaring.   

 

Sportslig sett synes jeg løpet var meget bra på alle måter, og vi ønsker å kjøre dette løpet framover, enten det blir NM eller ikke.

 

I.f.t. en del praktiske og administrativ forhold er jeg mer kritisk. Det er mer å hente fram mot neste års sannsynlige NM-løp. Men det er jeg sikker på arrangøren selv er klar over, og vil ta tak i. Alt i alt var det et fint løp.

 

Kilde: Pressemelding

www.norsk-rally.com / Preben Berg, Ragnar Engen, Per Broen og Tommy Holt