Anders Grøndal vant fjorårets Rally Sørland og var innstilt på å gjenta den bedriften sammen med kartleser Marius Fuglerud i  teamets Ford Fiesta R5 Valvoline.Det var hele 75 biler til start som skulle utfordre Sørlandets tøffe veier med 125 km fart fordelt på 9 etapper og 108 km transportetapper. 90% av løpet på grus og 10% asfalt. Det var i år tøff konkurranse med hele 10 R5 biler inklusive VM fører Ole Christian Veiby og Verdensmester i rallycross Johan Kristofferson i nye Polo R5. Men det var også ventet hard konkurranse fra de beste Norske førerne i R5 biler.

Anders startet bra og kjørte inn til 3.tid på den første etappen noe han gjentok på ss 2. Men på den tredje etappen ble det litt problemer med en såkalt popoff ventil som regulerer ladetrykket til turbo. Når den kutter ut forsvinner effekten et øyeblikk og sekunder tapes. Det ble bare fjerdetid på etappen. Så inntil første service lå gutta på den sure fjerdeplassen, men bare 2,4 sekunder bak Kristofferson. Vi hadde dessverre ikke reserve popoff ventil så gutta måtte bare gjøre det beste ut av det.

 

Grøndal/FuglerudFørste prøve etter service gikk greit inn til andre tid og på pallen sammenlagt et helt tidel foran Kristofferson. På ss 5 på drøye 22 km fikk Anders og Marius full klaff og kjørte inn til bestetid, men bare 3 tiendeler foran Kristofferson. Det var følgelig 4 tiendeler som skilte etter 5 ss. På ss 6 slo Kristofferson tilbake og tok 5,4 sek. Inn til andre og dagens siste service ledet  Veiby med 25,7 sek på Kristofferson  og 30,7 sekunder på Anders.

SS 7 var løpets lengste etappe og gutta kjørte inn til andre tid bak Frank Tore Larsen som kom som ei kule bakfra etter problemer tidligere i løpet. Også Kristofferson fikk problemer med bilen og tapte hele 16,5 sekunder til Anders. Da var fighten mellom Anders og Kristofferson over. Han kjørte også ss 8 men fikk stort tillegg da det tok for mye tid å fikse bilen.

Med to prøver igjen var det ny fight på gang med Frank Tore som også vant ss8 men bare 1,9 foran Anders og Veiby 6 sek bak.

Løpet ble avsluttet med en publikumsprøve på Odderøya i Kristiansand sentrum. Med 5,6 sekundet til gode på Frank Tore visste Anders at kun en feil ville frata gutta andreplassen så her gjaldt det bare å kjøre greit gjennom uten å ta sjanser.

Ole Christian Veiby ledet fra start til mål og hadde god kontroll, men på et så langt løp er det en god prestasjon av Anders og Marius og bare være 24,4 sek bak. Imponerte gjorde også Frank Tore Larsen som tok den siste pallplassen i sin Ford Fiesta R5. 

Som vanlig var det stort frafall i Rally Sørland og hele 40% av de startende måtte dessverre bryte løpet.

Anders har nå en fantastisk statistikk i det tøffe Rally Sørland. På de seks siste årene har det blitt fem andreplasser og en seier total listene.

Igjen arrangerte KAK et glimrende løp på krevende men gode veier. Mange hyggelige mennesker er prikken over i`n. Eneste negative er tider som dessverre ofte kommer feil, så satser på forbedring der neste år.

 

 

Kilde: Pressemelding

www.norsk-rally.com / Preben Berg, Ragnar Engen, Per Broen og Tommy Holt